Hert onderwaterleven in de Kraaijenbergseplassen is rijk aan begroeiing en aan vis. Voor zover door amateurs te beoordelen lijkt de plas gezond te zijn met helder water waarin diverse planten en diersoorten leven. Tot ca. 10 meter is er begroeiing waar te nemen. In de diepere gedeelten komt te weinig licht voor om deze begroeiing door te zetten. Harde substraten  worden gebruikt door vissen om kuit op te schieten. 

 

De dieptes in de Kraaijenbergse plassen variëren van enkele meters tot ca. 35 meter in de plassen die het laatste zijn uitgebaggerd. De meeste plassen hebben een brede strook van ongeveer 4 tot 6 meter diep(de oeverzone). Hier bevinden zich waterplanten en het meeste leven. Verder loopt het geleidelijk af naar ongeveer meter 20 m diep. Op deze diepte vindt men aantal kuilen welke een zelfs dieptes bereiken tot ca. 30 meter of meer.

 

Het onderwaterleven in de Kraaijenbergse plassen is rijk aan begroeiing en rijk aan vis. Op diverse plaatsen. Voor zover door amateurs te beoordelen lijkt de plas gezond te zijn met helder water waarin diverse planten en diersoorten leven. Tot ca. 10 meter is er begroeiing waar te nemen. In de diepere gedeelten komt te weinig licht voor om deze begroeiing door te zetten. Harde substraten worden gebruikt door vissen om kuit op te schieten.

 

Verder zijn er op de bodem van de plassen diverse restanten terug te vinden van de werkzaamheden die er in het verleden hebben plaats gevonden of objecten die men er wellicht onbewust heeft laten afzinken. Hierbij moet er gedacht worden aan trossen touw en lege vaten en een sloep. Deze onderdelen bieden een goede beschutting voor de vissen. Op deze plaatsen zijn dan ook met regelmaat, snoekbaars, snoeken en paling terug te vinden.

 

 

plas 7 Bungelaar / beers

De Kiekuut is vanaf de kant bereikbaar. Voorlopig zal dit nog vanuit het strandje in Beers moeten gebeuren. De stek is veilig voor ieder niveau duiker.  De bodem loopt geleidelijk af waardoor de plas zich goed leent voor beoefening  van de duiksport. het water is helder en er zit volop leven.  

De gemeente Cuijk heeft in haar ruimtelijke gebiedsvisie een toeristisch / recreatieve / educatieve invulling gegeven aan het gebied nabij de Bungelaar in Beers, ook wel bekend als plas 7.  Zowel de 9e (Heeswijkse Plas) als de 7e plas zullen inde toekomst hoofdzakelijk in de zomermaanden gebruikt door dagrecreanten zoals zwemmers en duikers. 

 

link duikstek 

 De boerderij De Bungelaar zal een educatieve, PR-centrum en eventuele een recreatieve functie gaan krijgen. Er liggen inmiddels plannen om deze boerderij te gebruiken. Ook voor verenigingen is hier ruimte beoogd. Het is nog niet duidelijk hoe dit er uit gaat zien. Vanuit ORC worden gesprekken gevoerd of en in welke vorm er samenwerking mogelijk is.   Het is echter niet de bedoeling dat een duikobject commercieel uitgebaat gaat worden. In iedere geval niet voor de lokale (duik)verenigingen.

 

Naar verwachting zal in de loop van 2021 en 2022 verdere invulling geven worden aan de 7e plas nabij Beers. 

Heeswijkse plas

Aan de noordzijde van de Heeswijkse plas is een strand ingericht voor dagrecreatie en recreatief zwemmen. Steeds vaker wordt hier door bewoners van Cuijk gebruik van gemaakt. In dit gedeelte is ook een stuk voor zwemmers gemarkeerd door middel van een zwemlijn. Surfen en zeilen gebeurt weinig  op de Heeswijkse plas in de zomermaanden en zorgt dan ook niet direct voor problemen. Hoewel kitesurfen op de Heeswijkse plas in principe verboden is volgens het binnenvaart politiereglement, wordt deze sport in Nederland steeds populairder.